Ovijudo

Több mint óvodássport (5 éves kortól)

A foglalkozás tartalma:

Eséstechnika, tartásjavító és törzsizom erősítő gyakorlatok, küzdelmi játékok, judo sportág alapjai, labdás-, fogó- és szerepjátékok, koordinációfejlesztő gyakorlatok és általános gimnasztikai elemek

Az ovijudo foglalkozás 1998-óta működik. Tanulóink több összehasonlító felmérésen (kondicionális, koncentrációs, ortopédiai) bizonyították a program hasznosságát.

ovi
Játékos küzdelem

Az Ovijudo név azt sugallja, hogy ez egy óvodásoknak tartott judo tanfolyam, de ennél sokkal többről van szó. Olyan edzéstervet dolgoztunk ki, ami a gyerekek egészséges testi fejlődését segíti elő. A foglalkozáson megismerkednek a sportág alapjaival, ezáltal megtanulják a helyes eséstechnikát. Játékosan tanulják a különböző gimnasztikai elemeket, így egyre finomabb lesz a mozgásuk, fejlődik a koordinációjuk. Felkészülnek a közeledő iskolai élet rendjére, javul a magatartásuk és a tanulási képességük. Az óvodássport azért is fontos, mert vannak olyan testi képességek, melyek fejlesztését már ebben a korban el kell kezdeni. A program legfőbb célja a különböző mozgásszervi elváltozások megelőzése, amit nem elég iskoláskorban elkezdeni, mert általában már alsó tagozatos korra kialakulhat. A foglalkozás alapja egy évszázadok óta bevált távol keleti testkultúra, ami a mai japán testnevelést képezi és egyre több országban, így Magyarországon is, tanterv szerint a testnevelés része. Kiváló alapokkal szolgál valamennyi sporthoz, amit gyermekük iskoláskorában szeretne űzni. A gyerekeknek, a játékos feladatoknak köszönhetően, kellemes emlékeik lesznek a sportról, ezért szívesen folytatják későbbi életükben is. A foglalkozást lányoknak és fiúknak egyaránt ajánlom.

Megelőző gyógytestnevelés a judo köntösében

kúszó gyakorlat
kúszó gyakorlat

A DDSE judo csapata 1997-től működik. Alakulása a diósdi szülők által kezdeményezett ortopédiai felmérés után, a vizsgálatot végző orvos ajánlására indult. A gyermekek egy része már 10 éves korban, különböző gerincbetegségekben szenvedett. A betegségek fő oka az iskolai élettel járó ülő testhelyzet, a gyors növekedés és a magassághoz képest gyenge törzsizomzat. A felmérést végző orvos ismerte a judo mozgásanyagát és az akkori Alapítvány a Diósdi Általános Iskolásokért civil szervezet vezetőinek javasolta, hogy szervezzenek cselgáncs tanfolyamot. A tanfolyam elindulása után a cselgáncsos gyermekek között jóval kevesebb volt az ilyen gerinc-rendellenesség, de sajnos akadtak olyan 8-10 éves tanulók, akiknek már a beiratkozásuk előtt is problémájuk volt a gerincükkel. Ekkor került előtérbe az ovijudo lehetősége. Az edzésterv kidolgozója Csetnek Béla a DDSE vezetőedzője több gyógytornásszal és gyógytestnevelővel konzultált a judo alap gyakorlatairól. Kiemelte azon gyakorlatokat, amelyek játékosan erősíthetik a törzs, főként a mély és felületes hátizmokat, túlzott megterhelés nélkül. Kiegészítette olyan gyakorlatokkal, melyeket minden gyermek szívesen végez, és minden sporthoz jó alapokkal szolgál. Az ovijudoban a speciális (judo) mozgásanyag, az életkortól és előképzettségtől függően, 30-50% között van, ami azt jelenti, hogy a fennmaradó mozgásanyag teljesen általános. A természetes támaszgyakorlatok közé tartozó kúszások, csúszások, mászások, egyensúlyozó járásgyakorlatok, ennek az életkori szakasznak és az ovijudonak is egyik talán legfontosabb része. Ezek ugyanis azok a gyakorlatok, melyek során a törzsizmok megerősödnek, javul a tartás és a gyermek az általános iskola negyedik osztályára nem fog az osztály azon százalékához tartozni, akiket a védőnő gerincferdülés gyanújával az ortopéd szakorvoshoz küldött. A rengeteg különböző kúszó-mászó feladat mellett, törzsizmaikat a földharc küzdelem is nagymértékben fejleszti, beleértve a mély hátizmokat és a gerincfeszítő izmokat is.

Eséstechnika

Felmerülhet a kérdés, hogy mivel ad többet a judo sportág, mint a többi keleti küzdősport. Azon kívül, hogy ezaz egyetlen, ami már kisgyermekkorban is eredményesen oktatható, nem tartalmaz a testi épségre veszélyes elemeket, minden izmot megmozgató gyakorlatokat és az eséstechnikát viszont igen. Az esni tudás fontosságát nem szükséges megmagyarázni. A megtanult mozgást később akkor is alkalmazza a gyermek mikor szüksége lesz rá a jeges havas járdán, a kerékpározás vagy síelés közben, az élet bármely területén. Ausztriában a kisiskolásoknak kötelező és önálló tantárgy az eséstan (a kötelező testnevelésórákon kívül). Az egész ovijudo foglalkozás, így az eséstanulás is, speciális szőnyegen (tatamin) történik. Ezek a szőnyegek préselt szivacsból készülnek, műanyag bevonattal. A tatamin minden veszély és fájdalom nélkül tanulnak a gyermekek esni, ezen kívül megvédi őket a játékok során adódható horzsolásoktól, zúzódásoktól, a gyakorlatokat biztonságosabb közegben végzik.

Küzdelmi Játékok

A küzdősportokról, így a judo-ról is sokan gondolják, hogy durva, veszélyes és nem az óvodába való. Az ovijudo minden szempontból cáfolja ezt a hitet. A szigorú szabályok közé szorított küzdelmi játékok nem veszélyesebbek egy labda- vagy egy fogójátéknál. Amíg a gyermekek nem tudnak tökéletesen esni, nem tanulnak judo dobástechnikákat. A küzdelmi játékok nagy része, nem igényel judo technikákat, csupán a kondicionális képességeiket, ügyességüket használják a gyerekek. Minden gyermek szeret birkózni, összemérni erejét társaival. A küzdelmek alkalmával levezetik azokat a felesleges energiákat, feszültségeket melyek a rossz magatartásért felelősek.

Csetnek Béla okleveles gyógytestnevelő tanár, judo edző